Ziekenhuis Amstelland
Ziekenhuis Amstelland is het eerst aangewezen ziekenhuis voor de inwoners van de regio Amstelland (Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Ouder-Amstel) en de joodse gemeenschap in Nederland. In het ziekenhuis zijn alle basisspecialismen vertegenwoordigd; wat betekent dat wij alle veel voorkomende aandoeningen behandelen en verzorgen.

Het ziekenhuis heeft 255 bedden en er werken 888 medewerkers in de medische en paramedische zorg.

De specialisten werken nauw samen met de academische ziekenhuizen in de omgeving.

Kenmerken van de Intensive Care Volwassen en Coronary Care
Onze moderne gecombineerde IC/CCU afdeling is een kleine maar dynamische, modern opgezette IC. De afdeling beschikt over 9 boxen, waarvan 4 boxen beschikken over een beademingsmachine. Alle gangbare bewaking en beademingsmogelijkheden zijn aanwezig alsmede nierfunctie vervangende therapie. Onze IC afdeling  is spil in het ziekenhuis waar zowel IC, MC als CCU patiënten worden verzorgd. Naast de zorg voor onze patiënten is er ook veel aandacht voor de opvang en begeleiding van familie. Vanuit onze werkgroep nazorg wordt er aandacht geschonken aan de nazorg van de IC patiënten en hun familie.

Patiëntenpopulatie
Het grootste deel van de IC patiënten komt van de interne en chirurgische verpleegafdelingen of zijn spoed/electieve opnames na (grote) OK’s. Een ander deel komt via de Spoed Eisende Hulp (SEH) en van ziekenhuizen uit de regio op onze afdeling. De cardiologische patiënten komen via de SEH, de poli cardiologie of rechtstreeks vanuit huis.

Kenmerken van verpleegkundige zorg
De intensivisten zijn verantwoordelijk voor de medische zorg van de IC-patiënten, de cardiologen zijn verantwoordelijk voor de cardiologische patiënten. De IC- verpleegkundige maakt deel uit van het multi disciplinaire team rond de patiënt. De IC- verpleegkundige heeft een cruciale rol bij de observatie en bewaking van de patiënt op de IC/CCU.

Patiënten die voor langere tijd op de IC hebben gelegen worden na overplaatsing naar de verpleegafdeling bezocht door een IC-verpleegkundige. Deze bezoeken zijn ook voor de afdelings-verpleegkundigen bedoeld.

Er wordt gewerkt volgens landelijke richtlijnen en protocollen. De IC- verpleegkundigen maken deel uit van het reanimatie team, het spoed interventie team en houden zich bezig met onze verschillende werkgroepen zoals:

 • Opleiding & leerlingen begeleiding
 • Protocollen en richtlijnen
 • ALS-training
 • CVVH
 • Beademing
 • Nazorg
 • VMS thema’s
 • Voorbehoudenhandelingen
 • Mobilisatie IC patiënt
 • Spoed Interventie Team
 • Veilig Incident Melden
 • Bloedtransfusie


Op de IC is ook een Ventilation Practitioner (VP) werkzaam.
De VP behandelt en coördineert zelfstandig het beademingsbeleid van de ongecompliceerde beademde patiënt en is tevens mede verantwoordelijk voor het behandelen van de gecompliceerde beademde patiënt. De VP bewaakt en verbetert de kwaliteit van zorg aan beademingspatiënten. De VP doet dit door het mede bepalen van het beademingsbeleid. De VP is verantwoordelijk voor innovatie, onderzoek, richtlijnen, onderwijs, en materiaal op gebied van beademing.

    

Opleiding
Elk jaar worden er 3 tot 4 cursisten opgeleid tot IC-verpleegkundige. Het theoretisch deel van de opleiding wordt gevolgd in het LUMC in Leiden of aan de Amstel Academie in Amsterdam.
Voor de aanvang van de IC-opleiding werkt de cursist 2 maanden voor op de afdeling. In deze maanden volgt de cursist een inwerkprogramma, ter voorbereiding van het eerste theoretisch deel van de opleiding.
Tevens biedt de IC/CCU stageplaatsen voor de HBO-V en/of HBO-TV studenten.

Informatie
Wij zijn altijd opzoek naar enthousiaste en leuke collega’s!

Heb je interesse? Maak een afspraak en loop een dagje mee!

Ziekenhuis Amstelland
Laan v/d Helende Meesters 8
1186 AM Amstelveen
Telefoonnummer: 020- 3474747
Website: http://www.ziekenhuisamstelland.nl/

IC/CCU
Teamleider: Samantha Splinter
Telefoonnummer: 020- 7556005
E-mail: s.splinter@zha.nl

Promoot deze pagina via: