INTENSIVE CARE en MEDIUM CARE  VOLWASSENEN (ICV)        Amsterdam UMC, locatie VUmc

Welkom op de IC-Amsterdam webpagina van de Intensive Care en Medium Care volwassenen (ICV) van Amsterdam UMC, locatie VUmc.

De afdeling
Wanneer je de afdeling op komt zie je allereerst 3 familiekamers. Deze zijn bestemd voor families die een dierbare op de afdeling hebben liggen. Hier kunnen zij even wachten tot dat het onderzoek bij hun dierbare voorbij is of kunnen zij zich even terugtrekken wanneer dat nodig is.
Wanneer je verder de afdeling op loopt kom je op de Intensive Care of Medium Care. Je zult merken dat er op de afdeling veel glas is gebruikt. Hierdoor is de afdeling transparant en komt er ook zoveel mogelijk daglicht binnen. Dit wordt zowel door de patiënten, het bezoek als het personeel als erg prettig ervaren.

 

Samen met locatie AMC zijn wij 1 van de 7 academische ziekenhuizen in Nederland. De afdeling ICV is een level 3 IC. Hierdoor wordt er niet alleen hoog complexe zorg verleend aan de patiënten maar krijgen wij ook regelmatig patiënten uit andere ziekenhuizen voor verdere behandeling of diagnostiek. Door de alliantie is er een verdeling in hoofdspecialismes gemaakt. Dit zijn voor locatie VUmc de volgende hoofdspecialismen:

– gastro-intestinale
– oncologische chirurgie
– hepato-pancreato-biliaire chirurgie
– longziekten
– hematologie

De verpleegkundige zorg
De Intensive care heeft 16 bedden en de Medium Care 6. Het verschil tussen de IC en de MC is dat de MC, naast een step up tevens een step down faciliteit heeft. Op de MC kunnen de zelfde type behandelingen gestart worden met uitzondering van invasieve beademing en dialyse.

Omdat de afdeling een level 3 IC is en academisch zijn er altijd mensen in opleiding. Zowel verpleegkundige als artsen. De afdeling heeft een nauwe multidisciplinaire samenwerking met diverse disciplines.

Tijdens een reanimatie is de afdeling self supporting. Dit houdt in dat de afdeling de reanimatie geheel zelf verzorgd met eventuele consulenten van buiten de IC. Om de kennis en kunde van de verpleging en de artsen die werkzaam zijn op de IC en MC bij te houden, train je 1 tot 2 x per jaar in scenario’s.
De ICV beschikt hiervoor over een eigen ILIAS ruimte (skills lab, zie foto onderstaan)

Naast de werkzaamheden op de afdeling participeren verschillende verpleegkundigen in verschillende congressen:

– Amsterdam Symposium
– European Federation of Critical Care Nursing Associations
– European Nursing Congress
– European Society of Intensive Care Medicine
– Topics in Intensive Care

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid wanneer je werkzaam bent op de op de afdeling om tot de werkgroep ultranurse toe te treden. In deze werkgroep zijn IC verpleegkundige opgeleid om longecho’s te maken. Dit is uniek in Nederland.

Opleiding
Wil je IC of MC verpleegkundige worden? Dat kan! Hiervoor moet je wel een vervolgopleiding (VVO) doen na je Verpleegkunde opleiding. Deze opleiding wordt verzorgd door de Amstel Academie en duurt voor de IC 18 maanden en voor de MC 12-15 maanden. De opleiding start 2 x per jaar op 1 april en 1 oktober. Tijdens de opleiding werk je minimaal 32 uur en ben je gekoppeld aan 2 vaste werkbegeleiders. Je loopt tijdens je opleiding stage op verschillende, voor de opleiding, relevante afdelingen. Je kunt hierbij denken aan de spoedeisende hulp, OK en CCU.

Sfeer proeven
Heb je interesse om de opleiding tot IC of MC verpleegkundige te volgen of wil je bij ons komen werken? Dan kan je contact opnemen met de afdeling om een dagdeel mee te lopen om te ervaren hoe het is om te werken bij ons op de IC of MC.

Telefoon:                   020-4443932
Praktijkopleiders IC: m.vandenbreul@amsterdamumc.nl of h.vandeglind@amsterdamumc.nl
Praktijkopleider MC: a.b.m.grasveld@amsterdamumc.nl

Contactgegevens ICV:
Intensive Care volwassenen en Medium Care
Amsterdam UMC, locatie VUmc,
De Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam

Verpleegkundig hoofd: Alwin Eijsenga
Tel: 06-50660619
Email: a.eijsenga@amsterdamumc.nl

Intensive Care locatie 7C
Receptie: (020) 444 7608

Medium Care locatie 7D
Receptie: (020) 444 4413

Bezoektijden:
De bezoektijden IC locatie 7B, 7C en Medium Care zijn tussen 11.00 en 15.00 uur en tussen 16.00 en 20.00 uur.
Maximaal 2 volwassen bezoekers tegelijk per patiënt. Maximaal 2 kinderen onder de 13 jaar onder begeleiding van een volwassen bezoeker.

 

Promoot deze pagina via: