INTENSIVE CARE en MEDIUM CARE  VOLWASSENEN (ICV)        Amsterdam UMC, locatie VUmc

Welkom op de IC-Amsterdam webpagina van de Intensive Care en Medium Care volwassenen (ICV) van het Amsterdam UMC, locatie VUmc. ICV is een dynamische afdeling waar topklinische zorg wordt geleverd aan patiënten die zich in een (acute) bedreigende situatie bevinden of intensieve bewaking en hoog-complexe zorg behoeven. Ook wordt er hoogwaardig klinisch onderzoek gedaan en besteden we veel aandacht aan praktisch en theoretisch onderwijs voor de medisch specialisten en verpleegkundigen van de toekomst.

Amsterdam UMC, locatie VUmc is een universitair medisch centrum (UMC). Dat betekent dat er naast patiëntenzorg ook onderwijs wordt aangeboden om artsen en verpleegkundigen op te leiden. De afdeling ICV is één van de negen afdelingen in Nederland die de opleiding tot intensivist (medisch specialist in intensive care geneeskunde) aanbiedt. De volle breedte van het IC vak komt hierbij aan bod, met speciale aandacht voor echografie, bronchoscopie en simulatieonderwijs. Daarnaast verzorgt de ICV een belangrijk gedeelte van de opleiding van andere medisch specialisten, zoals anesthesiologen en internisten. Ook de opleiding tot IC of MC verpleegkundige kan worden gevolgd op de afdeling ICV (zie onderaan deze webpagina).

Kwaliteitszorg is een van onze drijfveren. De kans op overleven bij kritiek zieke patiënten is op de ICV groter dan de overlevingskans die bij die ernstige ziekte verwacht mag worden. De kans op infecties voor patiënten aan de beademing of met een centraal veneuze katheter op onze Intensive Care behoort tot de laagste in Nederland. De afdeling ICV is door de landelijke externe commissie die kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid beoordeelt (NKIC) onderzocht en voldoet daarbij telkens aan de hoogste kwaliteitseisen. Onze resultaten zijn in te zien op de website van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).

    

Kenmerken ICV
De afdeling ICV bestaat uit twee intensive care (IC) locaties en een medium care (MC) locaties die zich bevinden zich op de 7e etage van het kliniek gebouw op de afdelingen IC7B en IC7C en MC7D. Op de IC zijn in totaal 18-20 bedden operationeel (2019). Op de MC zijn er 8-9 operationele bedden (2019).

Zowel op de IC als de MC behandelt en verpleegt een speciaal opgeleid team van artsen en verpleegkundigen gedurende 24 uur per dag de patiënten. Binnen het IC en MC specialisme vinden voortdurend medische, verpleegkundige en technische ontwikkelingen plaats. Behalve voor de instrumenteel technische aspecten is er ook veel aandacht voor de psychosociale begeleiding van de patiënt en zijn of haar naasten.

Patiëntenpopulatie ICV
Op de IC worden jaarlijks ongeveer 1800 patiënten opgenomen. Ongeveer de helft betreft een onverwachte opname. Dit zijn ernstig zieke patiënten tgv een infectie of ongeluk. Ook worden patiënten gepland opgenomen na een grote of langdurige operatie. Naast intensieve zorg door de artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners, maken we gebruik van moderne apparatuur. Het is vaak noodzakelijk dat deze apparatuur tijdelijk vitale organen, zoals hart, longen en nieren ondersteunt of hun functie overneemt.

Op de MC worden jaarlijks ongeveer 1000 patiënten opgenomen. Naast de primaire rol als step-down afdeling ter ondersteuning van de IC worden patiënten ook opgenomen na een operatieve ingreep of als step-up vanaf de SEH.

Veel voorkomende specialismes op de ICV zijn: Cardiologie, Cardiochirurgie, Neurochirurgie, Vaatchirurgie, Traumatologie, Thoraxchirurgie, GE chirurgie en Interne geneeskunde en Hematologie-Oncologie.

Kenmerken van verpleegkundige zorg
Op de ICV werken er ongeveer 150 gespecialiseerd IC en MC verpleegkundigen en verpleegkundigen die de opleiding tot IC of MC verpleegkundige volgen. Je verpleegt patiëntgericht met focus op het leveren van zorg conform het multidisciplinaire behandelplan en het voldoen aan zorgstandaarden conform veiligheidsprogramma’s zoals het VMS of gebaseerd op NIAZ of JCI kwaliteitsprogramma’s. Gezien de ernstige toestand waarin de ICV patiënten verkeren hanteren we een VPK – patiënt ratio van 1 – 1,5 (IC) tot 1 – 2 (MC) gedurende de dag en avonddienst. Je werkt actief samen met de IC artsen, van intensivist tot arts-assistent. Niet alleen in de patiëntenzorg werken deze actief samen, ook in het onderwijs en onderzoek wordt actief samen gewerkt. De ICV dagindeling is zo goed mogelijk ingericht om artsen en verpleegkundigen optimaal samen te laten werken. Op de afdeling wordt gewerkt met een EPD. In VUmc is dit het elektronisch patiënten dossier van EPIC, hierdoor kunnen alle gegevens van de patiënten eenvoudig worden ingevoerd en weer snel worden opgevraagd. Ook zijn veel activiteiten en taken in dit PDMS geautomatiseerd. Veel niet-specifieke verpleegkundige taken worden door ondersteunende medewerkers verricht zoals servicemedewerkers, apothekersassistenten en administratieve medewerkers.

Verpleegkundige ontwikkeling is een belangrijk onderdeel binnen de ICV. Daarom zijn veel IC en MC verpleegkundigen actief in tal van (multidisciplinaire) interne en externe werkgroepen ten bate van kwaliteit, veiligheid en onderwijs. Dit presenteren wij jaarlijks op nationale en internationale symposia zoals het IC Amsterdam symposium, Topics, Venticare, het LaLa congres (samen met de collega’s van het UZ Gent) en het ESICM. Het Europese IC congres (ESICM) is hierin het jaarlijkse hoogtepunt. Hieronder een overzicht van een deel van recente verpleegkundige inzendingen en presentaties:

  • Het aanleren van echo-vaardigheden aan IC-verpleegkundigen (2018).
  • Hoe de orale intake op de medium care te verbeteren (2018).
  • Hoe het aantal incident meldingen op een IC te verbeteren (2015).
  • Kwaliteit en kosteneffectiviteit van een MC ter ondersteuning van de ICU (2013).
  • Zorgzwaarte score (NAS) versus APACHEII (2013).
  • Sessieduur CVVH verlengen door betere scholingsmethodieken (2012).

 

Vervolg opleiding (VVO) Intensive Care en Medium Care
Alle verpleegkundige vervolg opleidingen worden door de Amstel Academie verzorgd. Meer informatie op www.amstelacademie.nl
De vervolgopleiding voor intensive care verpleegkundige duurt 18 maanden (MC 12 maanden). De opleiding start jaarlijks op 1 april en 1 oktober. De studenten zijn in dienst van Amsterdam UMC, locatie VUmc, werken minimaal 32 uur per week en zijn gekoppeld aan twee vaste werkbegeleiders. De studenten lopen enkele weken stage op de eerste harthulp, cardiac care, en de IC of MC. Er is ook een stage van enkele dagen op de SEH,  anesthesie en de recovery.

Master Critical Care (IC opleiding op Masterniveau)
Vanaf 2018 starten we, in samenwerking met de HvA en de Amstel Academie met een IC opleiding op Masterniveau. De MCC-IC heeft als doel de ambitieuze HBO (Bachelor) student, die nu vaak de klinische zorg verlaat (voor bijvoorbeeld de Master Verplegingswetenschappen of een andere Master studie), voor de directe patiëntenzorg te behouden. Interesse in deze vervolgopleiding? Neem contact op met  h.vandeglind@vumc.nl of raadpleeg de website(s) van de opleidingsinstellingen:  www.hva.nl/vpk of www.amstelacademie.nl

Toelatingseisen VVO Intensive Care en Medium Care
Om toegelaten te worden tot de reguliere vervolgopleiding is het volgende vereist:
– Registratie in het BIG-register als verpleegkundige.
– Een jaar relevante klinische ervaring.

Sfeer proeven
Wil jij de werksfeer zelf komen proeven en/of ervaren hoe u nu echt als ( toekomstige ) IC- of MC-verpleegkundige binnen onze afdeling zou kunnen werken? Meld je bij ons aan en kom als (aankomend) verpleegkundige  een dagje op de ICV meelopen. Je kunt rechtstreeks contact opnemen met de afdeling ICV via telefoon of e-mail om een afspraak te maken. Telefoon: 020-4443932
E-mail: m.vandenbreul@amsterdamumc.nl of h.vandeglind@amsterdamumc.nl

Zie ook onze wervingsvideo of onze video over multidisciplinaire trainen op de ICV.

Meer informatie:
Kijk voor meer informatie over patiëntenzorg, onderwijs en opleiding op de Amsterdam UMC website of de ICV website

Contactgegevens ICV:
Intensive Care volwassenen en Medium Care
Amsterdam UMC, locatie VUmc, De Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam
Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam

Hoofd Zorgeenheid
Alwin Eijsenga
Tel: 06-50660619
Email: a.eijsenga@amsterdamumc.nl

Intensive Care locatie 7B
Receptie: (020) 444 3300
Bewakingspost unit A: (020) 444 7513
Bewakingspost unit B: (020) 444 7521

Intensive Care locatie 7C
Receptie: (020) 444 7608
Bewakingspost unit A: (020) 444 7613
Bewakingspost unit B: (020) 444 7621

Medium Care locatie 7D
Receptie: (020) 444 4413
Bewakingspost: (020) 444 4410 / (020) 444 4411

Bezoektijden:
De bezoektijden IC locatie 7B, 7C en Medium Care zijn tussen 11.00 en 15.00 uur en tussen 16.00 en 20.00 uur.                                                                                                                                    Maximaal 2 volwassen bezoekers tegelijk per patiënt. Maximaal 2 kinderen onder de 13 jaar onder begeleiding van een volwassen bezoeker.

 

Promoot deze pagina via: